Diş Dolgusu Nedir?
Dolgu, çürüyen bir dişteki tüm çürük ve artıklar temizlendikten sonra ortaya çıkan boşluğun, o dişin normal formuna uygun olarak ve ağızda uzun süre problem yaratmadan bir madde ile restorasyonudur. Beklemeden, zaman kaybetmeden uygulanan bu yöntem, dişi tamamen kaybetmenin önüne geçer.
Diş Dolgusu Kimlere Yapılır?
Dişte meydana gelen çürüklerde,
Kırık dişlerde,
Çatlak diş onarımında,
Dolgu Çeşitler Nelerdir?
Altın Dolgular
En dayanıklı ve uğraştırıcı dolgu çeşitlerinden biridir. Özellikle de arka dişler için çok uygundur. Dişe ve diş etine kesinlikle zarar vermez. Dişe yapıştırılarak uygulanır.
Amalgam (Gümüş) Dolgular
Halk arasında gümüş dolgu da denir. Rengi doğal diş ile uyumlu değildir. Bu nedenle ön ve görünen dişlere uygulanmaz.İçeriğinde civa olduğu için kliniğimizde uygulanmamaktadır.
Kompozit Dolgu
Bu dolgu çeşidi oldukça yaygın kullanılır. İlk muayenede hemen yapılabilir. Özellikle de kırık, çatlaklar için ideal bir işlemdir. Çürüklerde ise diş içi boşaltılır ve temizlenir. Ardından kompozit reçine karımı içerisine doldurulur. Son olarak ışıkla sertleştirilir. Çatlaklarda ise doğrudan yüzeye uygulanır. Maliyetinin düşük olması kompozit dolguya rağbeti arttırmaktadır.
İnley-Onley Porselen Dolgusu
Laboratuvar ortamında hazırlanarak yapılır. Birden fazla işlem gerektiren dişlerde uygulanabilir. Leke tutmaz ve renk değişimi görülmez. Maliyeti kompozit dolgulardan yüksek olmasına rağmen büyük restorasyonlarda tercih edilmelidir.
Dolgu Yapım Aşaması
1 - Dolgu uygulanacak bölge ilk olarak röntgen çekilerek tespit edilir.
2 - Ardından teknolojik aletler ile içi boşaltılır.
3 - Çevresi ve dişin içi temizlenir.
4 - Uygulanacak olan madde seçilerek, hekim tarafından hazırlanır.
5 - Sonra temizlenen diş içerisine doldurulur.
6 - Kısa sürede donması için makine kullanılır.
7 - Varsa hekim inceltme, kesme, alçaltma işlemi yaparak son şeklini verir.