Diş Beyazlatma Nedir?
Doğal dişler yapısı gereği ışık geçirgenliği olan ve yüzeyi renk değişimine uğrayabilir. Yemek kalıntısından içeceklere kadar her şey diş yapısını etkiler. Zaman içerisinde sararma, tartar oluşumu gibi sorunlar yaşanır. Sabah – akşam dişler fırçalansa dahi ne yazık ki istenilen beyazlığa ulaşmaz. İşte bu noktada devreye diş beyazlatma (bleaching) yöntemi girer.
Diş Beyazlatmaya İhtiyacım Olduğunu Nasıl Anlarım?
Dişinizin rengi gözünüzün beyazından daha sarıysa beyazlatma yaptırmayı planlarınız arasına alabilirsiniz.
Evde Diş Beyazlatma (Home Bleaching)
Bu işlemi hasta kendisi uygular. Basit diş renklenmeleri için yapılan bir işlemdir. Hastanın diş ölçüleri alınır. Ardından alınan ölçü, plastik görünümlü bir maddeye yansıtılır. Bu madde diş kalıbı yerine geçer. Ardından elastik yapıdaki maddenin içerisine dökülmek üzere sıvı bir renklendirici madde hazırlanır. Hasta sıvı dolu bu maddeyi evde dişlerine takar. 4 ile 8 saat kadar dişinde bekletir. Bu işlemi günlük olarak tekrar eder. Yaklaşık 1 hafta kadar bu işlem uygulanır. Ardından hekim onayı ile bırakılır. Bu süre, hastanın diş minesinin yapısına göre değişkenlik gösterir.
Ofiste Diş Beyazlatma (Office Bleaching)
Dişinizin rengi gözünüzün beyazından daha sarıysa beyazlatma yaptırmayı planlarınız arasına alabilirsiniz.
Beyazlatma İşleminde Dikkat Edilecek Hususlar
Sıcak-soğuk Hassasiyeti: Sıcak ve soğuk gıdalara karşı dişlerin aşırı reaksiyon göstermesidir. Beyazlatma işleminden sonra bu hassasiyet görülebilir. Ancak biyolojik beyazlatma ile bu hassasiyetin önüne geçilebilir..
Diş Etlerinin Korunması: Dişi beyazlatmak amacı ile dişe uygulanan jel diş etleri ile temas ettiğinde tahribata neden olabilir. Evde diş beyazlatma yönteminde, diş kalıbının içerisine konan jel diş eti ile temas ettiği zaman peçete yardımı ile hemen alınmalıdır. Hekim kontrolünde yapılan beyazlatma işleminde ise hekiminiz diş eti bölgesine köpük benzeri bir koruyucu sıkarak beyazlatma işlemini yapar.
Tütün Ürünleri: Sigara, nargile gibi tütün ürünleri diş minesinin rengini değiştirir. Beyazlatma işleminin ardından en az 3 gün sigaradan uzak durulması gerekir. Zaman içerisinde sigaraya bağlı olarak diş minesi renk değiştirebilir.
Ev Tipi Beyazlatma İşlem Süresi: Evde uygulanan bu yöntemde dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta da kullanım süresidir. Hekim kontrolü dahilinde yapılması ve zamanında bitirilmesi gerekir. Aksi halde diş beyazlatmak yerine diş minesine zarar verir.
Beyazlatma Rutini: Beyazlatma işlemi yapılan dişler uzun süre kullanılabilir. Ancak bu, rutin kontrollere gitmek, diş sağlığına önem vermek, sigaradan uzak durmak vb. bağlıdır.